n

Újvárosi Óvoda Kőszegfalvi Tagóvodája

9730 Kőszeg, Kőszegfalvi út 50.

Tel./Fax: +36 94 360 - 283

Tagóvodavezető: Klobetzné Debrei Hajnalka

 

 

Egycsoportos német nemzetiségi óvoda vagyunk Kőszegfalván, Kőszegtől 2 km-re.

Óvodánk fő feladatai, közé tartozik a magyar mellett a német nemzetiségi nyelv és kultúra értékeinek átörökítése, a hagyományok ápolása .A tanév folyamán a különböző nevelési területek témaköreinek feldolgozása, amelyek főképpen az évszakok és az ünnepek köré csoportosulnak. Először magyarul, majd az így megszerzett ismeretekre alapozva német nyelven zajlik. A nyelv megismertetése, megszerettetése, elsajátítása az óvodáskorú gyermek életkori sajátosságaihoz igazodva játékosan, gyermeki mivoltuknak megfelelő verseken, dalokon keresztül történik.

Nevelési programunkban nagy szerepet játszik a német nyelv oktatása mellett, a sváb hagyományok őrzése, az egészséges életmódra nevelés és a gyermekek sokoldalú személyiségfejlesztése.

Sok hagyományos rendezvényünk van. Ilyen pl. a Farsang, ami nem múlhat el ,,Cigenudli” nélkül. A Húsvét, ajándékok keresésével, locsolással zajlik. Minden tavasszal ellátogatnak hozzánk a soproni egyetemről, a nemzetiségi óvodapedagógus hallgatók. Anyák napja majd Évzáró, ami után szülőkkel együtt vidám Gyereknapot tartunk. Főzünk, barkácsolunk, versenyzünk és a gyerekeknek még arcfestés is jár. Részt veszünk a Falunapon is német műsorral.

A nyár elején kirándulni megyünk, szülőkkel, testvérekkel. Voltunk már Győrben, az állatkertben, az ausztriai Family-parkban és Díno-parkban. Az oviban felállítjuk a medencénket és egész nap kinn vagyunk. Kint is eszünk, hiszen van egy szépen kialakított, fedett teraszunk, csak aludni megyünk be. Sokat kirándulunk pl.: Kalandváros, Szarvas-forrás stb.

Ősszel részt veszünk a kőszegi Oktoberfest-en és köszöntjük a falu időseit. A szülőkkel közösen szervezzük a gesztenyesütést és kézműves foglalkozást.

A tél eleje a Mikulás várásával és az adventi készülődéssel telik. Az év zárása a szülőkkel együtt tartott hagyományos Karácsonyváró délután, ahol a műsorunk után együtt ajándékokat készítünk, beszélgetünk.

Megünnepeljük a gyerekek születésnapját. Ilyenkor a gyerekek megajándékozzák az ünnepeltet rajzaikkal és verssel, dallal köszöntjük őt.

Az év folyamán, ha csak lehet, kimegyünk a friss levegőre és minden héten egy nap gyümölcsnapot tartunk.

Rossz idő esetén a felszerelt tornaszobát vesszük igénybe. A gyerekek rendelkezésére áll egész nap, a gyurma, festék, színes ceruza, az olló. Ösztönözzük őket, hogy bátran használják ezeket minden nap.