A jövő nemzedék „Új-városi” óvodája Kőszegen

 

 

Kedvezményezett: Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása,

9730 Kőszeg, Kossuth Lajos utca 15. Tel: 94/561-547

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Internet: www.koszegikisterseg.hu


Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Nyugat-dunántúli Területi Iroda Sopron,

9400 Sopron, Verő József utca 1. Tel: 99/512-717 Fax: 99/510-150,

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Internet: www.vati.hu


Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez az Újvárosi Óvoda felújítására és bővítésére. A pályázatot a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóság vezetője az igényelt 60. 000. 000 Ft összegű támogatásra ítélt.

A projekt összköltsége: 66. 700. 000 Ft

Az igényelt támogatás összege: 60. 000. 000 Ft

Saját forrás: 6. 700. 000 Ft

 

 

Előzmények, projekttervezet

Kőszeg és kistérsége egyik meghatározó közoktatási intézménye a lakótelepen található Újvárosi Óvoda. Az épület 1973-ban épült, azóta jelentős felújítás nem történt, egyedül a fűtés esetén tértek át a korábbi olajfűtésről távfűtésre. Az épület állaga ezért mára jelentősen leromlott, a nyílászárók, a homlokzat, a tető hőszigetelése rendkívül rossz állapotban van, nem megoldott az akadálymentesítés.

A fejlesztés során energiatakarékos, környezetbarát technológiák alkalmazására kerül sor, napkollektoros rendszer fogja biztosítani az óvoda meleg-víz ellátását. Kialakításra kerülnek az igényeknek megfelelő helyiségek (logopédiai szoba, só szoba, szülői várakozótér, tornaszertár, felnőtt szociális blokk) a megfelelő eszközállománnyal. Megtörténik az épület komplex, minden fogyatékosságra kiterjedő projektarányos akadálymentesítése.

A beruházás 90%-os támogatással, 60 millió forintos európai uniós támogatásból valósul meg. A 10% saját forrást Kőszeg Város Önkormányzata, mint az épület tulajdonosa biztosította. A pályázatban megfogalmazott, elérendő cél az, hogy hosszútávon biztosított legyen egy vonzó, versenyképes óvoda léte, a minőségi, szegregáció-mentes oktatási feltételek megteremtése, valamint fenntartható, költséghatékony intézményműködtetés.

 


Összefoglaló a projektről

A beruházás megvalósítására a Társulás közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek eredményeképp egy helyi vállalkozó végezhette el az építési, felújítási munkálatokat. Az építési munkák befejezésének határideje: 2011. április 30.

A fejlesztés során energiatakarékos, környezetbarát technológiák alkalmazására került sor, az óvoda melegvíz-ellátását napkollektoros rendszer biztosítja. Az igényeknek megfelelő helyiségeket alakítottunk ki, és a megfelelő eszközállománnyal láttuk el. Megtörtént az épület komplex, minden fogyatékosságra kiterjedő projektarányos akadálymentesítése. A pályázat keretében sor került a homlokzati nyílászárók cseréjére és a homlokzat-, valamint a födém hőszigetelésére, melynek révén az óvodaépület energetikai minőségi osztályba sorolása „F”-ből „A” lett, ezáltal 50%-os energia-költség megtakarítás érhető el. A beruházás egyik innovatív eleme a só szoba kialakítása, ami szakemberek szerint alkalmas a gyermekek alsó-és felső légúti megbetegedéseinek, (pl. orrdugulás, köhögés, hörghurut stb.) asztma, allergia és egyes bőrbetegségek tüneteinek mérséklésére, közérzetük jobbá tételére.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az Új Magyarországi Fejlesztési Terv előirányzatból valósul meg.

www.nfu.hu www.vati.hu